Preskoči na sadržaj

    Pizza nije uvijek loš izbor!

    20200509_203259

    Pizza je zadnjih nekoliko godina na lošem glasu kao nekvalitetan i nutritivno prazan obrok, ali uz male preinake, to ne mora biti tako.  Imamo ideju za pizzu “bolognese”. Ovo su količine za 2 velike tepsije za peku ili četvrtaste tepsije za pećnicu.

    Ako imate nešto vremena i volje lako ćete napraviti finu večeru za sebe i prijatelje, samo pazite, kad probaš nemoš’ stat! Kada vam dolaze gosti, nema bolje nego miris domaće pizze dok razgovarate uz vatricu… Ali, nije uopće loše ni iz pećnice 🙂

    Baza svega je domaće tijesto za pizzu, koje nije teško napraviti. Malo brašna, vode, ulja, soli, kvasca i vrijedne ruke.


    Za meko i ukusno tijesto potrebno je:

    – 430 g polubijelog brašna (ili običnog T550)

    -220 g oštrog brašna

    – 5 žlica maslinovog ulja

    – žličica soli

    -pola žličice šećera

    -oko 400 ml tople vode

    -vrećica suhog kvasca

    Brašno, sol i šećer dobro izmješajte, dodajte kvasac, ulje i postupno dodajte vodu uz mješanje kuhačom. Kada dobijete tijesto, krenite ga mjesiti rukama. Po potrebi dodajte brašna, da možete umjesiti meko tijesto. Bitno je rukama mijesiti tijesto barem 5-10 minuta za bolji efekt. A usput imate i antistresnu terapiju. Kada je tijesto postalo meko i podatno, stavite ga u posudu i prekrijte folijom i krpom pa pravac na toplo mjesto da malo odmori. Bitno da udupla veličinu, a nije ga loše ni ostaviti nekoliko sati, biti će prozračnije.

    Za nadjev je potrebno:

    -pasirana rajčica 680ml (veća staklenka) ili jedan i po tetrapak

    -origano, bosiljak, sol, papar, malo stevije ili šećera

    -150 g sojinih ljuskica ( za “bolonjez”)

    -4 pakovanja mozzarelle 

    -1 veći luk

    – 3 češnja češnjaka 

    Dok se tijesto diže, za “bolonjez” polijte sojine ljuskice vrelom vodom prema uputama na pakiranju, luk nasjeckajte na sitne kockice i pirjajte dok ne požuti. Dodajte sojine ljuskice, istisnuti češnjak i pirjajte još par minuta.  Zalijte polovicom pasirane rajčice, dodajte soli i papra i malo stevije ili šećera da neutralizira kiselinu ako je potrebno.  Prokuhajte par minuta i ostavite da se ohladi. Smjesa mora biti malo gušća.

    U drugu posudu stavite ostatak pasirane rajčice, origano, bosiljak, sol i papar po ukusu. Sir narežite na tanke ploškice. Za jednu tepsiju koristili smo 2 pakiranja mozarelle.

    Kada je tijesto spremno, a nadjev hladan, možete sastaviti pizzu.

    Naravno, treba paziti da pravovremeno krenete sa pripremom vatre za peku ili zagrijte pećnicu 10 minuta prije. 

    Podijelite tijesto na pola, sa oštrim brašnom pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto (može i rukama ako ste vješti), namastite tepsiju i prebacite tijesto. Stavite prvo pasiranu rajčicu, pa zatim”bolonjez”, ne previše, a opet ne premalo, da bude sočno. Sir raspodijelite po tepsiji i spremno je za pečenje. 🙂

    U pećnici na 250C nekih 10 minuta, a pod pekom ovisi o majstoru i drvima.


    Tijesto ispada vrlo meko i lagano, a opet hrskavo i nije gnjecavo. Idealno za pohvaliti se prijateljima svojim umijećem.

    P.S. sojine ljuskice su odličan izvor proteina, a u umacima odlično zamjenjuju mljeveno meso. Mesni tipovi ni ne kuže razliku.

    20200509_203448-236x272