Nema ljepšeg osjećaja nego kada vas probudi miris upravo pečenog domaćeg kruha. Uz malo meda, oraha i voća postaje cjeloviti zdravi doručak koji će Vam držati nivo energije još dosta dugo.
Najvažniji obrok u danu je doručak, a kvalitetan kruh od cjelovitog brašna i sjemenka strateška je namirnica.
Zato ne postoji razlog da ne probate sami ispeći ovaj kruh, jer brzo se zamjesi, ne treba čekati da se “digne” jer ne sadrži kvasac, a okus je odličan. Potrebna Vam je samo jedna zdjela i kalup za pečenje kruha.
Sastojci:
– 600 g brašna u omjeru 1:1:1 (najbolja je kombinacija 3 vrste brašna od kojih je 200 g bijelog brašna i 200 g integralnog brašna, npr. 200 g bijelog brašna, 200 g integralnog pšeničnog, 200 g pirovog brašna)
– 4-5 dcl mineralne ili obične vode
– 15 g praška za pecivo ( 3 žličice)
– 2 žličice soli
– 1,5 žlica ulja (najbolje maslinovo ili neko drugo hladno prešano)
– 1 šaka sjemenki po želji ( sezam, bundeva, suncokret…)
Priprema:
1. Pećnicu upalite na 220 C i ostavite da se grije, toliko vam treba da umjesite kruh
2. Suhe sastojke u posudi pomješajte pa dodajte vodu i rukom ili kuhačom zamjesite tjesto. Tijesto mora biti jako ljepljivo, nemojte dodavati još brašna. Ovdje vrijedi pravilo, što mekše tijesto, mekši kruh. Ovisno o brašnu, možda će vam biti potrebno dodati još malo vode. Tijesto se nebi trebalo moći oblikovati, već samo izliti u kalup.
3. Kalup premažite uljem, izlijte tijesto u kalup te poravnajte. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 40-55 minuta, ovisno o pećnici. Kruh je pečen kada porumeni i zvuči “šuplje”.
4. Kada je kruh pečen, izvadite ga iz kalupa te polijte vodom (“umijte ga”). To ge pomoći da korica malo omekša, ali i dalje bude hrskava.
5. Spremajte ga zamotanog u krpu da dulje zadrži svježinu, ako vam išta ostane do sljedećeg dana :).
Dobar tek!