Preskoči na sadržaj

    Hipokratova juha- zdravlje iz lonca!

    Hipokratova juha- zdravlje iz lonca!

    Hipokratova juha je vrlo jednostavna, a iznimno ljekovita juha od povrća.

    U svijetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja.Najveća vrijednost pripisuju se njezinim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega.

    Smatra se da je ovu juhu još prije 2.500 godina izumio Hipokrat, starogrčki liječnik i “otac medicine”, prema kojemu je i dobila ime.

    Početkom prošlog stoljeća popularizirao ju je njemački liječnik, dr. Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

    Nakon toga glas o Hipokratovoj juhi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti diljem svijeta.Tako se ona, osim za liječenje, počela konzumirati i kao uobičajeni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.

    Sasvim slučajno otkrio je da odgovarajuće količine hranjivih tvari u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.

    Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:

    • alergija
    • visokog i niskog krvnog tlaka
    • bolesti bubrega
    • artritisa
    • ateroskleroze
    • multiple skleroze
    • autoimunih oboljenja
    • raka

    Hipokratova juha je jedan od ključnih faktora djelotvornosti Gersonove terapije. Osim konzumacije juhe, ova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od mrkve, jabuke i naranče, te zelenih sokova pripravljenih od kupusa i drugog povrća.

    Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, dr. Maxa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim prehrane u stanju je osnažiti imunitet, poništiti štetu nastalu na tjelesnim stanicama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.

    Recept:

    • 1 korijen celera srednje veličine
    • 1 korijen peršina srednje veličine
    • 2 glavice luka srednje veličine
    • 2 mala ili jedan veliki poriluk
    • češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
    • malo peršinovog lišća
    • 600 g rajčica
    • 400 g krumpira

    Priprema: 

    Operite i ogulite povrće, izrežite na kockice. Stavite u lonac i dodajte vode tek toliko da prekrije povrće, zagrijte do vrenja te kuhajte poklopljeno 1,5 do 2 sata. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i propasirajte juhu te dodajte dopuštene začine u manjim količinama.

    Juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora.
    Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost juhe pa se za obogaćivanje okusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, mažuran, ružmarin, šafran, kadulja, kiselica, čubar, estragon i timijan. Vlasac, češnjak, luk i peršin dozvoljeni su u većim količinama.

    Napomena: Juha je puno bolja zamjena za kokošju juhu prilikom bolesti, konzumirajte ju 1 ili 2x dnevno.

    A dodatno za jačanje imuniteta preporučamo ehinaceu koja odlično diže imunitet djeci ali i odraslima. Nakapajte tinkturu u omiljeni vrući čaj i popijte kada se malo ohladi. 

    Ove zime nema prehlade i gripe 😉