Funkcije vitamina C u svrhu jačanja imuniteta – Prirodan način
Preskoči na sadržaj

Funkcije vitamina C u svrhu jačanja imuniteta

Funkcije vitamina C u svrhu jačanja imuniteta
vitamin-c-liposomal

Vitamin C  je jedan od osnovnih vitamina potrebnih za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Da bi se razumjele neke od funkcija vitamina C, potrebn0 je bar osnovno poznavanje mehanike rada imunološkog sistema.
Kad imuni sustav otkrije prisustvo toksina u organizmu, koji pored pušenja mogu biti uneseni u organizam zagadđenim zrakom, udisanjem toksičnih isparavanja iz kemikalija kao što su sredstva za čišćenje, ali i nepravilnom prehranom, vitamin C se aktivira i na određen način veže za te toksine, te ih eliminira iz organizma.

Koliko ljudi zna koje su jos funkcije vitamina C u organizmu osim da je dobar za prehlade? Vrlo malo, a u nastavku ćemo navesti neke od njih.

-Vitamin C pomaže regeneraciju vitamina E koji je također, izuzetno važan.

-Vitamin C pomaže odvajanje željeza iz hrane prilikom metabolizma i apsorbiranje ovog elementa u organizam. Nedostatak vitamina C moze izazvati nedostatak željeza, što izaziva anemiju.

-Ovaj vitamin zajedno sa vitaminom D, pomaze apsorbiranju kalcija, što održava zdravlje kostiju.

-Vitamin C sprječava oštećenja unutrašnjeg dijela stanica. Oštećenje unutrašnjeg dijela stanice, direktno oštećuje DNK što dovodi do formiranje kancerogenih tvari i stvaranje tumora.

-Vitamin C pospješuje proizvodnju kolagena koji ubrzava zarastanje rana i ožiljaka i pospješuje oporavak poslije operacija.

vitamin C i imunitet

Jedna naranča ili limun sadrze samo 50 do 60 miligrama vitamina C.

Proizvodnja bijelih krvnih zrnaca, proteina i interferona, koji su prva linija obrane u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija, direktno zavisi od nabavljive količine vitamina C. Dokazano je da nedostatak vitamina C može izazvati infekcijske upale uha, urinarne, vaginalne i plućne infekcije.

Kako naš organizam koristi potrebne elemente? Već znamo da vitamin C ima više funkcija. Organizam će uzeti nabavljive količine vitamina C i usmjeriti ih tamo gdje smatra da su najpotrebnije. Recimo, za podržavanje zdravlja kostiju ili za regeneraciju vitamina E. U slučaju početka bakterijske ili virusne infekcije, dešava se da tijelo nema dovoljne količine vitamina C da podrži sve funkcije u kojima bi trebao sudjelovati.

Često imuni sistem ostaje uskraćen i nema sve potrebne elemente da se bori protiv bakterija kao što je esherichia coli.

Dnevna potreba organizma za vitaminom C je 100 – 200 mg, dok prilikom bolesti u organizam je potrebno unositi 1000 mg ili više, kako bi se organizam mogao izboriti sa infekcijom. Prirodni izvori vitamina C su kvalitetniji i bolji izbor od sintetskih.

Najviše vitamina C sadrže nar, kivi, acerola, brokula, kelj, paprika, prokulice, ananas, jagode…

Da se osvrnemo na pušenje. Unošenjem toksičnih elemenata i slobodnih radikala duhanskim dimom, povećavamo potrošnju vitamina C. Vitamin C veže se za ove toksične elementes ciljem da ih neutralira.
Neko je bio vrijedan i izračunao da organizam potroši 25 miligrama vitamina C sa svakom popušenom cigaretom. Dvije kutije cigareta dnevno i 1000 miligrama je otišlo u nepovrat. Prosječna osoba, koja se relativno zdravo hrani, dnevno kroz prehranu unosi u organizam samo 60 do 100 miligrama vitamina C.

U zabludi su oni koji pojedu naranču ili dvije dnevno ili popiju sok od limuna i misle da su se napunili vitaminom C. Jedan limun ili naranča sadrže samo 50 do 60 miligrama vitamina C. Ovo je otprilike dovoljno za dvije popušene cigarete.