Zdravlje=odmor – Prirodan način
Preskoči na sadržaj

Zdravlje=odmor

Zdravlje=odmor

 

Svakodnevni odmor (spavanje). Veoma je važno da čovjek svakoga dana spava 7 do 9 sati. Najbolje vrijeme za spavanje je od zalaska sunca do izlaska sunca. Zalaskom sunca čovjekov organizam počinje lučiti brojne hormone, od kojih je najpoznatiji melatonin - koji čovjeka pomlađuje i regenerira. Vrhunac lučenja ovog hormona je u 2 sata ujutro. Preko dana se ovaj hormon luči u veoma malim količinama. Ukoliko čovjek uspije noću spavati, onda je u stanju iskoristiti blagotvorno djelovanje ovog hormona. Studije pokazuju da su osobe koje rade noćnu smijenu mnogo sklonije obolijevanju od raka i drugih bolesti uzrokovanih padom imuniteta.

Idealno bi bilo kada bi čovjek išao na spavanje oko 8 ili 9 sati uvečer, a najkasnije oko 10:30. Prostorija u kojoj se spava trebala bi biti zamračena, čista i provjetrena. Osobe koje su fizički aktivne, koje ne uzimaju obilan večernji obrok i koje izbjegavaju stres, imaju mnogo kvalitetniji san.

 

Tjedni odmor. Čovjekov organizam ima ne samo svoj prirodni dnevni ritam (cirkadijalni ritam), već i svoj sedmodnevni ritam (cirkaseptanski ritam). I kao što je čovjeku potrebno da se preko dana odmara, tako mu je potrebno i da se preko tjedna odmara. Studije potvrđuju da je čovjeku potrebno da jednog dana u tjednu odmara od svih svojih poslova.

Pored svakodnevnog spavanja i tjednog odmora, čovjek bi svakoga dana trebao odvojiti određeno vrijeme za fizičku aktivnosti duhovno razmišljanje. Sama riječ „re-kreacija” znači „ponovno stvaranje” ili „obnavljanje”. Vrlo je poželjno da svakoga dana odvojimo vrijeme za šetnju, druženje sa bližnjima ili rad u vrtu. Također, obnavljanje i jačanje našeg duha, kroz čitanje kvalitetne duhovne literature, naročito Svetog Pisma, slušanje duhovne muzike, gledanje kvalitetnih video materijala i dr., veoma doprinosi jačanju našeg sveukupnog zdravlja.

 

Preuzeto iz knjige Milislava Nikolića (čudo izlječenja)

 

U našoj ponudi imamo tinkturu "Živci" koja vam može pomoći da lakše savladate svakodnevni stres i nesanicu

https://prirodannacin.hr/products/zivci-biljna-formula-za-poboljsanje-rada-zivcanog-sustava-60ml