Rak- nije sve tako sivo – Prirodan način
Preskoči na vsebino

Rak- nije sve tako sivo

Rak- nije sve tako sivo

Lakše je spriječiti nego liječiti rak. Mnoge stvari koje ga sprečavaju  štite nas od raka. No, ako se netko razboli, ista terapija može nekome više, a nekome manje pomoći. Zato je prevencija najbolji lijek protiv raka. Hranite se umjereno i živite zdravo. Oko 80% slučajeva raka je povezano s načinom života oboljelih. Pušenje, prehrana, industrijski zagađeno okruženje u kojem živite, sve to utječe na nastanak raka, ali prehrana je jedan od najvažnijih faktora u nastanku i prevenciji raka. Otprilike 35% slučajeva smrti zbog raka može se direktno povezati s načinom prehrane, tvrdi Američki Nacionalni institut za liječenje raka. Ista kancelarija Nacionalnog instituta za liječenje raka navela je sedam stvari koje osoba mora napraviti da ne bi oboljela od raka:

      1. Smanjenje tjelesne težine: Ako imate 40% ili više viška kilograma,                           povećavate rizik od raka debelog crijeva, dojke, prostate, žučnog                           mjehura,   jajnika i maternice.

      2. Smanjenje unosa masti: Prevelik unos masti je jedan od faktora nastanka               određenih vrsta raka (posebno raka dojke, debelog crijeva i prostate)

  1. Veći unos hrane bogate vlaknima: Povećajte unos kruha od cjelovitih žitarica i žitarica u cjelovitom obliku, voća, povrća i mahunarki (poput graha i graška). Na taj način smanjuje se rizik od raka debelog crijeva, a takva hrana zamjenjuje masnu hranu.

  2. Unos hrane bogate vitaminom A i C: To uključuje tamnozeleno i žuto svježe povrće i voće, poput mrkve, breskve i kajsije, koji sadrže beta-karotin, a iz kojeg se stvara vitamin A. Također jedite naranče, grejpfrut, jagode te zelene i crvene paprike radi vitamina C. Time se smanjuje rizik od raka grkljana, jednjaka i pluća.

  3. Svakodnevni unos povrća iz porodice krstašica: Uvrstite u svoju prehranu kupus, brokulu, prokulice, kelj, karfiol i druge slične namirnice. Ova povrća sadrže spojeve koji jačaju tijelo protiv određenih vrsta raka.

  4. Izbjegavajte hranu koja je konzervirana u soli ili nitritima, te hranu koja je dimljena: Oni koji konzumiraju takvu hranu su pod većim rizikom od raka jednjaka i želuca.

  5. Konzumiranje alkohola, posebno ako se uz to koristi duhan, povećava rizik od raka usne šupljine, grla, grkljana, jednjaka, pluća i jetre.PREHRANA - Potrebno je prijeći na zdravu prehranu i izbjegavati one zagađivače okoline i tvari koje su izazvale probleme. Bijes i mržnja trebaju ustupiti mjesto sreći i radosti. 

 

PREHRANA - Potrebno je prijeći na zdravu prehranu i izbjegavati one zagađivače okoline i tvari koje su izazvale probleme. Bijes i mržnja trebaju ustupiti mjesto sreći i radosti.
Uvrstite u svoju prehranu biljnu hranu bogatu vlaknima. Svaki dan konzumirajte 500-750 ml svježe cijeđenog povrća i budite fizički aktivni.
Najbolja hrana koja ima ljekovito djelovanje protiv raka uključuje:
Hranu bogatu karotenima: mrkvu, zeleno povrće i rajčicu, kao i sve voće crvenih, narančastih i žutih boja.
Antioksidantnu hranu: bijeli luk, crni luk, brokulu, pšenične klice i lisnato povrće.
Povrće iz porodice krstašica: brokulu, kupus, karfiol i kelj.
Hranu koja sadrži inhibitore proteaze: mahunarke (posebno soja), riža, krumpir i kukuruz.
Hranu bogatu vlaknima: cjelovite žitarice (posebno smeđa riža), voće i povrće.
Hranu bogatu lignanima: laneno ulje i orasi.
Brokula i tamnozeleno lisnato povrće su izuzetna hrana. Sadrže lutein, koji djeluje protiv raka. Brokula, kelj i karfiol sadrže D-glukarinsku kiselinu koja djeluje protiv različitih vrsta raka. Istraživanja su dokazala da unos veće količine hrane bogate antioksidansima pruža odličnu zaštitu od raka.
U prehranu uključite i sljedeće namirnice koje su pogodne u slučaju liječenja raka: jabuke, bobičasto voće, orasi, trešnje, mahunarke (uključujući sočivo), naranče i šljive.
Svakodnevno konzumirajte sok od sirovih cijeđenih šargarepa, cikle, kupusa i malo šparoga. Sirovi bijeli luk je odličan lijek. Pripremite sok i od blanširanog paradajza. Izgnječeni bijeli luk ostavite da stoji 10 minuta (na sobnoj temperaturi izložen zraku) prije nego ga iscijedite sokovnikom. To će pojačati njegovu učinkovitost. Pijte čistu negaziranu vodu.
Svakodnevno konzumirajte sirovo jezgro koštice kajsije. Ako nije dostupno, konzumirajte bademe, sjemenke jabuka ili jezgra koštice breskve. Svi ovi sadrže leatril, tvar koja djeluje protiv raka.
Jedite malu količinu paradajza svakodnevno. Paradajz sadrži likopen, vrstu antioksidansa koji štiti od raka.
Trešnje (posebno višnje) sadrže antocijane koji sprečavaju nastanak raka i srčanih oboljenja, zbog svog antioksidativnog djelovanja.
Kao zaslađivač koristite samo malu količinu meda ili crnog šećernog sirupa.
Soja sadrži izoflavone koji djeluju kao antioksidansi i štite od većine vrsta raka.


LJEKOVITO BILJE
Bilje koje djeluje protiv raka uključuje: bijeli luk (6-10 češnjeva dnevno), ehinaceu, crvenu djetelinu, ginseng i korijen sladića. Dobar je i gavez, ali njega treba primjenjivati samo vanjski.
Pektin iz agruma sprečava razvoj tumorskih stanica; posebno je koristan u slučajevima raka kože i prostate.
Bilje koje pojačava imunitet i djeluje protiv tumora: ekstrakt lista masline i ginka, ehinacea, bijeli luk, ljuta paprika.
U antioksidativno bilje spada i kurkuma. Ona sadrži istoimeno jedinjenje koje štiti od raka i sprečava razvoj tumorskih stanica.
Bilje koje smanjuje negativne posljedice kemoterapije i zračenja: ehinacea, korijen ljutića, korijen čička, maslačak, šareni škalj, crvena djetelina, breza.


Za više informacija slobodno nam se javite na mail (šaljemo besplatnu literaturu u PDF formatu)
prirodan.nacin@gmail.com
ili na

095 3922 663